6771.Szeged,Makai út 172 Tel: 36 70 6247788


Bérelhető autók:Bérelhető 7 személyes kombi:Bérelhető 9 személyes kisbusz:Bérelhető teherautó:Bérelhető utánfutók:Hasznos információk


B kategóriával vezethetők:


  • A 3500 kg-ot meg nem haladó megendetett legnagyobb ösztömegű gépkocsi , amely a vezetőn kívül legfeljebb nyolc utas szállítására tervezett és gyártott gépjármű
  • Az előző pont szerinti gépkocsiból és 750 kg megengetett legnagyobb ösztömeget meg nem haladó könnyű pótkocsiból álló járműszerelvény.

Teljes cikk olvasása...

Utánfutóval történő közlekedés, manőverezés

Vontatás közben a következőket kell szem előtt tartani:

a nagyobb tömeg miatt csökken a gyorsító képesség,
rosszabb a fékhatás, nő a féktávolság (fék nélküli vontatmányok esetén), esetleg nagyobb fékpedál erőt kell kifejteni,
a járműszerelvény hosszabb a megszokottnál,
kanyarodás közben nyomeltérésre kell számítani,
a járműszerelvényre vonatkozó KRESZ előírásait kell betartani, pl. sebességre vonatkozóan
Amennyiben hátramenet végzése szükséges,iktassuk ki ráfutó féket (ha van ilyen), és kezdjük el a tolatást.
Teljes cikk olvasása...

Autópálya matrica utánfutóra

Autópálya használatakor, amennyiben nem személygépjármüvel vontat , úgy köteles az utánfutó forgalmi rendszámára e-matricát vásárolni.

Az utánfutó vontatás személyi feltételei

Az első nemzetközi engedély kategória megszerzésétől számított két éven belül számít a vezetői engedély kezdőnek. Kezdő vezetői engedéllyel "B" , "C" vagy "D" kategóriás bejegyzéssel pótkocsi nem vontatható.

Például ha egy 14 éves fiatal "AM" kategóriás vezetői engedélyt szerez, a 17 évesen megszerzett "B" kategóriás vezetői engedélye már nem minősül kezdőnek, ez esetben pótkocsit vontathatnak.
Teljes cikk olvasása...

Utánfutó rakodás

A rakományt egyenletesen és úgy kell elhelyezni, hogy a jármű stabilitását számottevően ne rontsa, és úgy legyen rögzítve, hogy le ne essék, ki ne ömöljék, továbbá olyan módon legyen lefedve (letakarva), hogy le ne szóródjék, az elkerülhetetlennél nagyobb zajt és szennyeződést ne okozzon. A rakomány elhelyezésénél a pótkocsi súlypontváltozását figyelembe kell venni. A pótkocsi kapcsoló feje a vonóhorgot 45 kg-nál nagyobb erővel nem terhelheti.


Teljes cikk olvasása...